6/3/09

Nordea Sailingteam esimest korda merel


Juba asutamiskoosolekul sai paika pandud, et tulgu taevast või pussnuge, 2. juunil saab meie purjetamise meeskond esimest korda jalad märjaks.

Mõni aeg pärast seda, kui osa päevasest tööajast oli kulutatud suhtlusele „kes võtab kelle auto peale, mis kell ja kus antakse start?“, oli meie vapper meeskond Pirital ja valmis oma oskusi suvises kuid Põhjamaiselt külmas meres proovile panema. Täiskoosseisu trennis osalemiseks olekski utoopiline tahta, seega oli esindatud enamus kolme hakkaja purjetaja näol.

Nagu ikka, ei lähe miski kunagi nii nagu plaanitud ja sedapuhku saame kaebuse esitada ilmasättijale. Tuult oli vähe ning paaril korral jäi napilt puudu, et meeskond oleks aerud appi võtnud. Et tegemist oli esimese treeninguga, võib tuule puudumist ka positiivselt võtta – jäigi rohkem aega teooria kinnistamiseks.

Päeva lõpuks tuleb tõdeda, et seltskond on ülilahe ja kui esialgu oli tegemist vaid kujutletava projektiga, siis nüüd on igas meeskonnaliikmes süttinud säde. Tahaks ju rohkem, tahaks paremini, sujuvamalt, tuulisemalt, uhkemalt…

Järgmine treening toimub juba esmaspäeval, 8. juuni.

Niikaua, kuni meie teeme kuiva trenni, vaata Sina pildilist ülevaadet esimesest treeningust siit:


Aimarist


Aimar on igapäevaselt Nordea korporatiivpanganduse suurkliendihaldur.

Millal esimest korda jahile astusid?

Aasta siis oli 98, kui tekkis ootamatu võimalus osa võtta Pärnu lahes toimuvast regatist. Elamus suurepärasest suvisest mereüritusest sai juba siis talletatud kusagile südame kõrvale ning hiljem on käidud igal suvel merel peamiselt merekooli tudengitega. Kui keegi pakub võimalust kasvõi reisijana merele minna, siis mina juba käega ei löö. Haakides siia juurde selle, et ma elan ilmselt kogu oma ülejäänud elu mere ääres, siis mis oleks mõistlikum kui merega lähemalt sõbraks saada surfimise või purjetamise kaudu?

Mis rolli jahil täidad?

Vara veel öelda, kuna tiimiga tuleb tööd teha ja sisse elada.

Millised omadused on jahisõidul olulised?

Inimesed on harjunud irisema ilma üle, et küll see ilm on pilvine, tuuline ja külm. Kuid kõik on tegelikult kinni inimeses endas. On ju nii, et ilma ja merd, meremees muuta ei saa, seega peab meremees ennast muutma või kohandama vastavalt sellele, mis ON hetkel kõige õigem ja võimalik. On ju tegelikult mitmetes investeerimisteemalistes teostes kirjeldatud ideaalset finantisinimest sellisena, kes kohandab ennast vastavalt keskkonnale. Õige meremees vaatab taevasse, mõõdab tuult ja kuulab, kuidas paadi nina üha muutuvasse lainesse tormab ning teeb selle järgi otsuseid ning kohandab oma tegevusi juba enne, kui asjad temale ebasoodsas suunas liikuma võiksid hakata. Merega sinasõbraks saanud inimesel on vägagi sobiv, kui puhub keskmiselt kõvem tuul, sest siis saab purjed masti tõmmata.

Sinu tugevaim külg eeltoodutest?

Ei karda vett ega tuult. Olen alati olnud ekstreemsustega sinapeal. Iga uus asi pakub väljakutset ja adrenaliini.

Kas oled oma hinge ainult ja jäädavalt meresõidule andnud?

Tartus sündinud ja lapsepõlve veetnud inimesena on seda merega seotust võibolla jube raske põhjendada. Kuigi olen juba kolmandiku oma elust Tallinnas elanud, on meri samas minu jaoks eksootiline ja merega enda sidumine täiesti elementaarne. Aga eelpooltoodut arvestades on ilmselt meri klindlasti üks osa minu elust. Igasuvised meresõidud kinnistavad seda ikka jälle ja jälle.

Mida ootad sellelt telesaatelt?

Erinevaid mereteemalisi ajakirju ja portaale on tänaseks väga palju tekkinud. Iga päev sõidan Pirita teedpidi ning esimeste soojemate ilmadega on kaugelt näha, et nii meri kui sadam on purjekaid ja surfareid täis. Toimuvad erinevad võistlused üle kogu Eesti, kuid meedias aktiivset kajastust ei ole. Ajakirju ja portaale loevad ainult selle ala harrastajad, asjasse mitte puutuvate inimesteni jõuab kõik pigem lehe, tele või raadio kaudu. Usun, et see saade saab olema vaatajale igati meelelahutuslik. Mul on igati hea meel, et Nordea logo ja lipp lehvib purjetamisega seotud üritustel järjest kõrgemal.

Milline on Sinu suhe telekaameraga?


Tänapäeva telekaamerad on pisikesed, mitte sellised hirmuäratavad, nagu aastaid tagasi. See, et nad klähvivad, ei tähenda veel, et nad hammustavad. Aga novot, kunagi ei tea, seetõttu olen seni üritanud neist ikka pigem kaarega ümber käia. Ent üht ja teist on televisiooniajalukku ikkagi läinud. Seetõttu tuleb tõdeda, et telekaamerat ma päris ära peletanud ei ole.

Erkkast

Nordea vastavuskontrolli spetsialist on Erkka.

Elu esimest jahileminekut ta ei mäleta, aktiivseks meeskonna liikmeks olemine on aga alles hiljuti avastatud tegevus. Ametliku õpetuse jahiga seilamiseks läbis ta tänavu kevadel.

”Minu arvates on tähtis, et kõik meeskonna liikmed oleksid suutelised täitma jahil iga mehe rolli. Teisi purjedega tegelevate meeskonnaliikmete tegevust juhendaval skipperil on kindlasti suurim vastutus ning tema peab olema suuteline tähelepanu pöörama mitmele erinevale faktorile. Aga skipperi käsud jääksid ilma osava meeskonnata täitmata. Meeskond peab oskama kiiresti reageerida ja anda oma asjatundlik panus jahi sooritusvõimele. Minu eesmärk on omada tugevad oskused iga ülesande täitmiseks! Meresõidul on olulised valvsus ja paindlikus. Meri ei anna andeks vigasid ega ei luba purjetajal oma (mere) käikude üle otsustada. Minu tugevaim külg on kindlasti valvsus. Märkan asju kiiresti ja loodetavasti ka ennetavalt. Õppida tahan paindlikkust, mis sisuliselt tähendab asjaolude aktsepteerimist ning eks see on ka igapäevase hingerahu ja õnne valem,” räägib Erkka.

Oma hinge andis Erkka merele juba lapsepõlves, mis suures osas möödus mere ääres kasvades. Ka täna on meri lahutamatu osa tema elust. Erinevad paadid on olnud suveti Erkka igapäevane liikumisvahend ja sügise tormides on ta proovinud oma julgust, samuti on juba tulnud õppida oma vigadest merel.


Telesaatesse minek pole Erkkale veel emotsioone tekitanud. Siiamaani on tema suhtlus telekaameraga töötanud hästi ja neutraalselt. Ei karda ega kibele...

6/1/09

Riivost


Nordea Liisingu koostööpartnerite osakonna juhataja ja juhatuse liige on Riivo.

Tema astus elus esimest korda jahile eelmisel sajandil. Oma rolli kohta jahil ütleb Riivo, et kindlasti on ta ballastiks ning ehk õnnestub midagi enamat korda saata.

Jahisõidul peab ta oluliseks kiiret mõtlemist ja otsustamist, võidu tahet ja tegusust. ”Rammu ja nuppu peab ka olema,” toonitab ta ja lisab, et tema on tugev kõiges eelnevas.

Riivo hing on praeguseks jäädavalt meresõidule antud... Ärge ainult sellest tema abikaasale iitsatage!

Evelynist


Iga tööpäeva hommikul läheb Evelyn Nordea Panka, et täita krediidiadministratsiooni osakonna juhataja ametit.

Esimene kokkupuude jahiga oli tal neljandas klassis, kui käis kommivabriku jahiga “ Edda“ preemiareisil. ” Siis oli see jaht veel tuttuus ja mega suur,” tõdeb Evelyn. Teadlikumalt hakkas merehaigus tal süvenema umbes 15 aastat tagasi.

Kes vähegi merd on sõitnud teab, et igal meeskonnaliikmel on täita oma roll. ”Katsun mitte jalgu jääda ja olen lihtsalt ilus. No ja kui just juhtun mõne otsa peal istuma, mida on vaja peale tõmmata või järgi lasta, siis olen parajasti soodiMEES. Vaatamata sellele, et naine pole kellegi mees,” räägib ta.

Üks Evelyni lemmikameteid on aga olnud kreenis kambüüsis mingit toitu keeta või hakkida - põrandaks on vaheldumisi sein ja köögikapp.

Evelyni sõnul algab jahisõidul kõik austusest ja armastusest mere vastu, tahtmisest merel just nimelt purjetada. ”Vaja on ka nutikust ning annet seda kõike ära õppida ja abiks oleks võime ka selle unistuse jaoks finantsi sebida. Üks tark mees ütles kord jahimeeskonnast lahkudes „Ma võin kodus ka külma dušši all dollaripakke pooleks tõmmata“. Minu tugevaimaks küljeks ongi tahtmine. Ja dollarid... :)"

Oma hinge ainult ja jäädavalt meresõidule ta andnud ei ole. Küll aga kriibib. Nagu kõrvaltoodud pildilt näha, on üks suurem tükk Evelynist muusika jagu.

Erilisi ootusi telesaate suhtes tal ei ole, sest pole ju õrna aimugi, mis saama hakkab.

Loodi Nordea Sailingteam!

Kui Filmimees tegi Nordea Pangale pakkumise saata oma meeskond merel toimuvale koolitusele, millest saab kokkuvõttes kümneosaline telesari, ei pidanud kaua mõtlema. Meie töökas ja ettevõtlikus kollektiivis leidus mitu purjetamise kogemusega inimest.

Neljapäeval, 28. mail toimus esimene ametlik koosolek, kus asutati Nordea Sailingteam. Liikmeid on võistkonnal (tegelikult on ebakorrektne öelda meeskonnal, sest üks võistlejatest on ju naine) neli, kes kõik on rohkemal või vähemal määral purjeka peal aega veetnud.

Koheselt pandi paika treeningkava: enne võistlustulle telekaamerate ette astumist saadakse isekeskis kokku vähemalt neljal korral. Kuigi Filmimees koostöös Sailing Centeriga lubab kõiki võistkondi koolitada Blusail 24 tüüpi purjekaga sõitma, on mõningane kodutöö kindlustunde loomiseks vajalik.

Kes Nordea au ja uhkuse nimel merele lähevad, millised on nende mõtted ja ootused eelseisvale projektile ning kuidas lähevad treeningud, saate lugeda Nordea Sailingteami blogist.